11 ترفند برای مراقبت از باتری گوشی موبایل

  • تاریخ انتشار : فروردین ۳۱, ۱۳۹۹
  • تعداد نظرات : 0

گوشی های اندرویدی و آیفون های اپل از باتری های لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری بهره‌مند هستند که ماهیت آن ها طور است که بعد از مدت زمان خاصی کیفیت اولیه خود را از دست می‌دهند. اما عواملی وجود دارند که با توجه به آن ها، شما می‌توانید طول عمر مفید باطری گوشی خود را افزایش دهید. در این مقاله می‌خواهیم به موثرترین ترفند ها برای مراقبت از باتری گوشی های موبایل اشاره داشته باشیم. با آداک فیکس همراه باشید.

اهمیت مراقبت از باتری گوشی موبایل | آشنایی با طول عمر مفید باطری

قبل از اینکه در رابطه با ترفند های موثر در مراقبت و افزایش طول عمر باتری موبایل های امروزی صحبت کنیم بد نیست کمی شما را با ماهیت باطری های شارژر شدنی که در این گجت ها بکار رفته‌اند آشنا نماییم و مشخص کنیم که وقتی از طول عمر مفید یک باتری موبایل صحبت می‌شود، دقیقا منظور چیست. پس از اشاره به این موضوع می‌توانید بهتر هدف ما از ترفند هایی که برای مراقبت از باتری گوشی های موبایل شرح داده‌ایم را درک کنید. جنس باطری که در اسمارتفون های امروزی از آن ها استفاده می‌شود از نوع لیتیوم یونی و لیتیوم پلیمری است. این دو نوع باتری از نظر ساختار اصلی تقریبا با هم یکسان و مشابه هستند و در برخی زمینه های فنی کوچک با هم تفاوت هایی دارند که از وارد شدن به جزئیات آن صرف نظر می‌کنیم.

باتری های لیتیوم یونی و پلیمری در حال حاضر بهترین تکنولوژی و ساختار برای بکارگیری در گوشی ها و دیگر گجت هایی که نیازمند باطری هایی هستند که قابلیت شارژ مجدد داشته باشند را ارائه می‌کنند. به همین دلیل گجت های الکترونیکی دیگرتان از قبیل لپ تاپ، تبلت، ساعت هوشمند، دستبند هوشمند و غیره هم از باتری مشابه بهره می‌برند. اما با اینکه باطری های لیتیوم یونی و پلیمری بهترین تکنولوژی فعلی را به عنوان باتری های قابل شارژ ارائه کرده‌اند، نقاط ضعفی هم دارند که یکی از مهمترین آن ها مربوط به کاهش تدریجی ظرفیت اصلی یا اصطلاحا ظرفیت اسمی آن ها می‌شود. اما منظور از کاهش تدریجی ظرفیت اسمی باتری چیست و چرا توجه به آن از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود؟

مراقبت از باتری گوشی موبایل

تصور کنید باتری گوشی شما در حالت عادی ظرفیت 3000 میلی آمپر ساعتی داشته باشد. این ظرفیت به عنوان ظرفیت اسمی باطری گوشی شناخته می‌شود. ماهیت باطری های لیتیوم یونی و پلیمری به گونه‌ای است که به مرور زمان و با قرار گرفتن در سیکل های شارژ و برخی عوامل دیگر به تدریج مقداری از ظرفیت اسمی خود را از دست می‌دهند و بعد از یک مدت زمان خاص (مثلا یک الی 2 سال) ممکن است ظرفیت واقعی باتری گوشی از 3000 میلی آمپر ساعت به 2600 میلی آمپر ساعت کاهش یابد. در اینگونه مواقع کاربر کاملا احساس خواهد کرد که قدرت شارژدهی باتری موبایل وی کاهش یافته و  به تدریج ممکن است وضعیت آزاردهنده‌ای به وجود آید و شارژ باطری موبایل خیلی زود به زود خالی شود. در اینجاست که اصطلاحا می‌گوییم عمر مفید باتری تمام شده است.

اما این مسئله چه ارتباطی به مراقبت از باتری گوشی های موبایل دارد؟ همانطور که گفتیم عواملی وجود دارند که منجر می‌شوند ظرفیت اسمی باطری گوشی به تدریج افت کند. با شناخت بهتر این عوامل و جلوگیری از آن ها از طریق ترفند های خاص قادر خواهید بود که طول عمر مفید باتری اسمارتفون خود را افزایش دهید و از کاهش زود هنگام ظرفیت اسمی آن جلوگیری نمایید. ما در این مقاله می‌خواهیم به ترفند ها و نکاتی اشاره داشته باشیم که این امر را امکانپذیر می‌سازند. پس نکات و ترفند هایی که در این مطلب به آن ها اشاره می‌کنیم نکاتی هستند که باید منجر به افزایش طول عمر مفید باطری گوشی می‌شوند و عملا ارتباطی با قدرت شارژدهی باتری ندارند. با آداک فیکس همراه شوید.

نکته: کاهش تدریجی ظرفیت باتری های لیتیوم یونی و پلیمری امری اجتناب ناپذیر است، یعنی چه بخواهید و چه نخواهید رخ می‌دهد! مراقبت از باتری موبایل با ترفند هایی که نام می‌بریم فقط می‌تواند سرعت کاهش ظرفیت باطری را کاهش دهند. با توجه به این موضوع تعویض باتری موبایل های اندروید و آیفون بعد از یک بازه زمانی خاص امری الزامی محسوب می‌شود.

1. قرار ندادن گوشی در مجاورت گرما

گرما و حرارت اصلی ترین دشمن باتری های لیتیوم یونی و پلیمری هستند و می‌توانند منجر به بروز دو مسئله شوند. مسئله اول زودتر خالی شدن شارژ باطری خواهد بود و مسئله دوم مربوط به افزایش سرعت از دست رفتن ظرفیت اسمی باتری می‌شود. بنابراین همیشه سعی داشته باشید که گوشی موبایل خودتان را با هر ترفندی که می‌توانید از گرما و حرارت دور نگه دارید. به هیچ عنوان موبایل خود را در مجاورت لوازم گرمازایی مثل بخاری، شومینه و غیره قرار ندهید. همچنین از قرار دادن طولانی مدت گوشی در داخل اتومبیل و تحت شرایطی که آفتاب به آن می‌تابد یا داخل خودرو به شدت گرم است خودداری کنید. این نکته یکی از مهم ترین نکاتی است که برای مراقبت از باتری گوشی موبایل باید به آن توجه داشته باشد و بررسی ها نشان داده که بیشترین تاثیر را بر روی از دست رفتن ظرفیت اسمی باطری های موبایل دارد.

نکته: گاها دیده شده برخی افرادی برای خنک کردن بدنه گوشی های موبایل خود آن را داخل یخچال یا فریزر قرار می‌دهند! انجام این کار به هیچ وجه توصیه نمی‌شود و می‌تواند منجر به آسیب دیدن باتری و دیگر قطعات سخت افزاری موبایلتان شود.

2. کوتاه کردن مدت زمان شارژ

پروسه شارژ باطری گوشی های موبایل یک پروسه گرمازاست، چون در این پروسه انرژی و بار الکتریکی از شارژر به باتری گوشی تزریق و منتقل می‌گردد و حرکت الکترون ها در این مسیر و فعل و انفعالات شیمیایی داخل باتری منجر به ایجاد گرما خواهد شد. به همین جهت است که وقتی موبایلتان را به شارژ می‌زنید بدنه آن و به ویژه قاب پشت گوشی به طرز قابل ملاحظه‌ای داغ می‌شود. همانطور که گفتیم گرما و حرارت اصلی ترین دشمن باطری هلی لیتیوم یونی و پلیمری محسوب می‌شود، زمانی که شما برای مدت زمان طولانی گوشی خود را به شارژ بزنید، دستگاه مدت زمان بیشتری هم در معرض گرما قرار می‌گیرد و بدین ترتیب عمر مفید آن زودتر تمام خواهد شد.

پس یکی دیگر از موثرترین روش ها و ترفند هایی که می‌توانید از آن برای افزایش طول عمر مفید باطری گوشی های موبایل یا مراقبت از باتری گوشی استفاده کنید مربوط به کاهش مدت زمان شارژ می‌شود. اما چطور این کار را انجام دهیم؟ بدین منظور به جای اینکه منتظر باشید باطری گوشی کامل خالی شود، وقتی درصد باطری گوشی به مقداری نظیر 30 درصد رسید آن را به شارژ بزنید. از سمت دیگر به جای اینکه باطری گوشی را تا 100 درصد شارژ کنید، وقتی مقدار شارژ آن به 90 درصد رسید، اتصال دستگاه از شارژر را متوقف سازید. بدین ترتیب مدت زمان شارژ باتری گوشی کاهش پیدا می‌کند

4. قرار دادن گوشی در مکان خنک در حین شارژ

نکته و ترفند بعدی که توصیه داریم برای مراقبت از باطری موبایلتان از آن استفاده کنید مربوط به قرار دادن دستگاه در مکانی خنک تر در هنگام شارژ شدن می‌شود. البته منظورمان این نیست که گوشی را به داخل یخچال یا فریزر منتقل کنید، اما قرار دادن آن در مجاورت باد کولر یا پنکه می‌تواند تا حد قابل ملاحظه‌ای از داغ شدن بیش از اندازه بدنه گوشی در حین شارژ شدن جلوگیری کند و بدین ترتیب علاوه بر افزایش عمر مفید باطری منجر به افزایش سرعت شارژ آن هم شود، چون گرما می‌تواند شارژ باطری را هم خود به خود از بین ببرد و به همین دلیل است که اگر در یک مکان خیلی گرم یا داغ گوشی خودتان را به شارژ بزنید، سرعت شارژ شدن باتری آن به شدت کاهش می‌یابد. پس سعی کنید همیشه زمانی که موبایل خود را به شارژ زده‌اید، آن را در یک مکان خنک قرار دهید که جریان هوای خنک در آن وجود داشته باشد و بدین ترتیب خنک کاری گوشی بهتر انجام شود

5. از شارژ سریع استفاده نکنید

مراقبت از باتری گوشی موبایل

این روزها تقریبا همه گوشی های جدید از قابلیت شارژ سریع یا کوییک شارژر (Quick Charge) پشتیبانی می‌کنند. شارژ سریع در واقع تکنولوژی است که به موجب آن انتقال بار الکتریکی از شارژر به باطری موبایل سریع تر انجام می‌شود و بدین ترتیب مدت زمان مورد نیاز برای فول شارژ شدن باطری دستگاه کاهش پیدا می‌کند. اگرچه استقبال کاربران از این تکنولوژی بسیار خوب بوده اما استفاده مکرر از آن می‌تواند منجر به کاهش سریع تر ظرفیت اسمی باطری و طول عمر مفید آن شود. پس اگر به فکر مراقبت از باتری گوشی خود هستید، بهتر است تا حد امکان از قابلیت شارژ سریع استفاده نکنید.

وقتی از این قابلیت استفاده می‌کنید به دلیل افزایش شدت جریان و ولتاژ ورودی به باطری گوشی، گرمای بیشتری هم در آن تولید می‌شود. از سمت دیگر این مسئله منجر به افزایش استرس وارد بر باطری هم خواهد شد و این دو عامل در کنار هم می‌توانند عمر مفید باطری را کاهش دهند. اگر گوشی شما از قابلیت کوییک شارژ پشتیبانی می‌کند، بهترین راه برای استفاده درست از آن مربوط به کاهش مدت زمان شارژ می‌شود. با کاهش مدت زمان قرارگیری گوشی خود در شارژ می‌توانید تا حد زیادی مشکلات ناشی از بکارگیری شارژ سریع را رفع کنید.پس اگر بنا به ره دلیل مجبور به استفاده از قابلیت شارژ سریع هستید، مدت زمان شارژ را کاهش دهید.

6. تعداد سیکل های شارژ را کاهش دهید

عمر مفید باتری گوشی های موبایل مستقیما با تعداد سیکل های شارژی ارتباط دارد که در آن قرار می‌گیرند. به عنوان مثال ممکن است باتری موبایل شما به گونه‌ای باشد که بعد از طی کردن 100 سیکل شارژ 1 درصد از ظرفیت اسمی خودش را از دست دهد، بنابراین طبیعتا در این شرایط هرچقدر 100 سیکل شارژ دیرتر طی شود، ظرفیت باطری شما هم در یک بازه زمانی مشخص کمتر خالی خواهد شد! به بیان دیگر شما می‌توانید با کاهش تعداد سیکل های شارژ باتری موبایل خودتان به افزایش طول عمر مفید آن کمک کنید. برای انجام این کار شاید لازم باشد میزان استفاده خود از گوشی را کاهش دهید یا از ترفندهایی کمک بگیرید که به کاهش مصرف شارژ باتری موبایلتان کمک می‌کنند. سعی می‌کنیم در یک مقاله مجزا به طور کامل در مورد این ترفند ها صحبت کنیم.

7. عدم استفاده از گوشی در حین شارژ

این نکته یکی از مهمترین نکاتی است که باید برای مراقبت از باتری گوشی موبایل خود به آن توجه کنید و متاسفانه توسط اغلب کاربران نادیده گرفته می‌شود. به هیچ وجه زمانی که گوشی خود را به شارژ زده‌اید از آن استفاده نکنید، چون انجام این کار منجر به داغ شدن بیش از اندازه بدنه گوشی و تحت فشار قرار گرفتن باطری می‌شود. همانطور که قبلا گفتیم وقتی موبایل خود را به شارژ می‌زنید در آن گرما تولید می‌شود، حال اگر از گوشی خود استفاده کنید هم پردازنده، ال سی دی و دیگر قطعات آن به دلیل پردازش اطلاعات گرما تولید می‌کنند. بدین صورت گرمای تولید شده در دستگاه چند برابر می‌شود.

از سوی دیگر وقتی در حین شارژ از گوشی استفاده کنید، از یک سمت بار الکتریکی به باطری موبایل منتقل می‌شود و از سمت دیگر بار الکتریکی از باطری خالی و به دیگر قطعات الکترونیکی دستگاه منتقل می‌گردد. این مسئله منجر به افزایش مدت زمان مورد نیاز برای شارژ شدن باتری و تحت فشار و استرس قرار گرفتن باطری خواهد شد و می‌تواند به شدت کیفیت عملکرد آن را تحت تاثیر قرار دهد. گاها دیده می‌شود که برخی کاربران مادامی که گوشی موبایل آن ها در شارژ است به انجام بازی های سنگین می‌پردازند که این مسئله اصلا درست نیست و به شدت روی عملکرد باطری تاثیر منفی می‌گذارد.

بهترین حالت برای شارژ کردن باطری موبایل ها حالتی است که دستگاه به طور کامل خاموش شود. در این شرایط هیچ انرژی توسط قطعات گوشی مصرف نمی‌شود و سرعت شارژ باطری افزایش می‌یابد و استرسی وارد بر آن به حداقل مقدار می‌رسد. اگر شرایط لازم برای خاموش کردن موبایل خود در حین شارژ را ندارید می‌توانید حالت پرواز (Airplane Mode) را در آن فعال کنید یا صفحه گوشی را خاموش کرده و آن را برای مدت زمان مشخصی در یک گوشه قرار دهید تا شارژ باطری انجام گیرد. بعد از اینکه شارژ به مقدار لازم انجام شد، اتصال موبایل از شارژ را قطع کنید و بدون مشکل از آن استفاده به عمل آورید. پس یکی دیگر از مهمترین ترفند ها و نکات موجود برای مراقبت از باتری گوشی موبایل مربوط به عدم از آن در حین شارژ می‌شود.

8. از شارژر و کابل شارژ اصلی استفاده کنید

متاسفانه این روزها اجناس فیک و تقلبی به وفور در بازار یافت می‌شوند و این مسئله می‌تواند دردسرهای زیادی را به همراه داشته باشد. شارژر و کابل شارژ دو مورد از اصلی ترین قطعاتی یا بهتر بگوییم لوازم جانبی موبایلی هستند که نمونه های فیک آن ها در بازار وجود دارد. متاسفانه برخی فروشندگان شارژر های تقلبی و ارزان قیمت را به عنوان شارژر های اصلی به مشتریان می‌فروشند و این مسئله می‌تواند مشکلاتی از قبیل آسیب زدن باطری و کاهش عمر مفید آن را در پی داشته باشد. بنابراین سعی کنید همیشه از شارژر اورجینال و فابریک موبایل خودتان برای شارژ کردن باطری گوشی استفاده کنید.

اگر بنا به هر دلیل شارژر اصلی گوشی خود را در اختیار ندارید و باید از شارژر دیگری استفاده کنید، حتما نمونه های با کیفیت و اصلی شارژر را تهیه نمایید. حتی سیم یا همان کابل شارژر هم نمونه های با کیفیت اصل و تقلبی دارد، بنابراین در انتخاب سیم شارژر هم دقت لازم را به عمل آورید. حتما برای خرید شارژر از سرویس فروشندگان معتبر استفاده کنید. بدین ترتیب مطمئن می‌شوید که شارژر و کابل شارژری که خریداری کرده‌اید به باطری گوشی آسیب نمی‌رساند. پس استفاده از شارژر با کیفیت و در صورت امکان اصلی و پیش فرض گوشی یکی از نکات مهم برای مراقبت از باتری اسمارتفون هاست.

9. از شارژ بیسیم استفاده نکنید

یکی دیگر از نکات مهمی که برای حفاظت از باتری گوشی های هوشمند باید به آن توجه داشته باشید و تا حد امکان از آن استفاده نکنید مربوط به قابلیت شارژ بیسیم می‌شود. تکنولوژی شارژ بیسیم این روزها توسط خیلی از اسمارتفون های جدید مورد پشتیبانی قرار می‌گیرد اما متاسفانه سرعت شارژ شدن باطری موبایل در این روش به اندازه روش سیمی نیست و از سمت دیگر بخش قابل ملاحظه‌ای از انرژی الکتریکی القایی تولید شده هدف می‌رود و گرمای ناشی از این پروسه به کل بدنه گوشی اصابت می‌کند و آن را تحت تاثیر قرار خواهد داد. بدین ترتیب برای اینکه باطری موبایل شما با استفاده از تکنولوژی شارژ بیسیم فول شارژ شود باید مدت زمان بیشتری گوشی در شارژ باشد و بیشتر تحت تاثیر گرما قرار گیرد. این مسئله می‌تواند عمر مفید باتری را کاهش دهد. پس توصیه داریم برای مراقبت از باتری گوشی موبایل خود تا حد امکان از قابلیت شارژ بیسیم استفاده نکنید یا فقط برای بازه های زمانی کوتاه از این تکنولوژی استفاده به عمل آورید.

مراقبت از باتری گوشی موبایل

10. از شارژر دیگر گوشی ها استفاده نکنید

شارژ هر گوشی دارای مشخصات خاص خودش است. شارژری که برای موبایل شما طراحی شده از یک ولتاژ و یک شدت جریان خروجی خاص پشتیبانی می‌کند و بدین ترتیب جریان الکتریکی را با شرایط خاصی به باتری موبایل منتقل خواهد کرد که شرکت سازنده گوشی آن را به عنوان بهینه ترین و بهترین حالت شارژ شدن باطری دستگاه انتخاب کرده است. وقتی شما از شارژر دیگر گوشی ها برای شارژ کردن باری گوشی خودتان استفاده کنید، شاید پروسه شارژ مختل نشود و ادامه پیدا کند اما شدت جریان و ولتاژ ورودی به باتری به احتمال زیاد افزایش می‌یابد. اگر شدت جریان و ولتاژ شارژ جدید بیشتر از شارژر اصلی موبایلتان باشد، شارژ باتری با سرعت بیشتری انجام خواهد شد و اگر این مقادیر کمتر باشند، سرعت شارژ باطری کاهش می‌یابد.

این مسئله می‌تواند کیفیت عملکرد باطری را به شدت تحت تاثیر قرار داده و منجر به ایجاد استرس بر روی آن شود. به همین جهت اکیدا توصیه داریم که از آداپتور و شارژر دیگر اسمارتفون ها برای شارژ کردن باتری موبایل خودتان استفاده نکنید. برخی از کاربران از این ترفند و بکارگیری شارژر های با شدت جریان و ولتاژ بالاتر برای سریعتر شارژ شدن باطری گوشی استفاده می‌کنند. درست است که انجام این کار امکانپذیر خواهد بود اما استرسی که روی باتری گوشی در این شرایط ایجاد می‌شود سبب خواهد شد که خیلی زودتر باتری کیفیت عملکرد اصلی خودش رو از دست بدهد و شما نیازمند تعویض باتری شوید.

11. از پاوربانک و شارژر فندکی استفاده نکنید

یکی دیگر از نکاتی که توصیه داریم برای مراقبت از باتری گوشی موبایل خود به آن توجه ویژه داشته باشید مربوط به عدم استفاده از پاوربانک و شارژر فندکی خودرو می‌شود. البته برخی از پاوربانک ها و شارژر های فندکی کیفیت بسیار عالی دارند و با پشتیبانی از تکنولوژی های خاص می‌توانند شارژ باطری گوشی را با کیفیت مطلوبی امکانپذیر سازند اما به جرئت می‌گوییم که 90 درصد این گجت ها در بازار کشورمان از کیفیت مناسبی برخوردار نیستند و استفاده از آن ها می‌تواند منجر به آسیب زدن به باطری گوشی شود. پس اگر به فکر مراقبت از باطری موبایلتان هستید، بهتر است تا حد امکان از پاوربانک و شارژرهای فندکی خودرو استفاده نکنید.

اگر مجبور به انجام این کار شدید، حتما از پاوربانک یا شارژر فندکی استفاده کنید که از قابلیت تنظیم خودکار شدت جریان و ولتاژ خروجی و قابلیت های امنیتی مثل جلوگیری از داغ شدن و غیره پشتیبانی می‌کند. به هیچ عنوان در انتخاب و خرید پاوربانک به صحبت های فروشنده اطمینان کامل نکنید و خودتان به اندازه کافی اطلاعات لازم برای شناسایی نمونه های با کیفیت از بی‌کیفیت را کسب نمایید. ضمنا هیچوقت از پاوربانک و شارژر های فندکی ارزان قیمت استفاده به عمل نیاورید چون مطمئنا این لوازم الکترونیکی کیفیت بالایی ندارند.

مراقبت از باتری گوشی موبایل

جمع‌بندی از ترفند های مراقبت از باتری گوشی موبایل

همانطور که مشاهده کردید در این مقاله به معرفی 11 ترفند برای مراقبت از باتری گوشی موبایل پرداختیم. با در نظر گرفتن این نکات و ترفند ها می‌توانید تا حد زیادی طول عمر مفید باطری موبایل خودتان را افزایش دهید و دیرتر نیازمند تعویض باتری موبایل شوید. فراموش نکنید که کاهش تدریجی ظرفیت اسمی باطری های لیتیوم یونی و پلیمری امری اجتناب ناپذیر است و شما با در نظر گرفتن این ترفند ها فقط سرعت وقوع آن را کمتر می‌کنید. امیدواریم از این مقاله راهنما استفاده لازم را به عمل آورده باشید.

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 0 میانگین: 0]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

مطالب مشابه